woensdag 1 juli 2015

Racistische politieIk lig nou al drie nachten wakker van de helikopters die worden ingezet om de relschoppers in de Schilderswijk in de gaten te houden. Nou heb ik helemaal niks met dat soort achterlijke hooligans die bij voorkeur ’s nachts ‘demonstreren’ – niet de handigste manier om je politieke punt over te brengen. Sukkels die het belang van demonstreren totaal niet begrijpen. Lange tenen ook. Een meisje dat beweert dat alleen zij in de tram haar kaartje moet laten zien, dat is gewoon niet waar. Een winkeldief die meent dat ie te hard wordt aangepakt of een meisje dat je niet mag aanspreken met ‘jij met die roze hoofddoek’. Waar gáát het over?

Maar dat is inderdaad wel de vraag, waar gáát het over? Worden etnische minderheden nou wel of niet meer en harder behandeld door de politie? Is de politie racistisch?

Als witte welvarende vrouw heb ik nauwelijks de mogelijkheid om er proefondervindelijk achter te komen. Onderzoeken zijn voor meerdere interpretaties vatbaar: de scheve statistieken kunnen duiden op etnisch profileren of juist op problematischer bevolkingsgroepen. Getuigenissen van donkere Nederlanders zijn maar matig betrouwbaar.

Hier valt niet uit te komen, en dan is er volgens mij maar één mogelijkheid voor een land dat een rechtsstaat wil zijn. Zorg dat er veel vrouwen, ouderen, donkeren, moslims en homo’s bij de politie werken. En dat ze er willen blijven. Niet alleen haal je dan de geloofwaardigheid van Schilderswijkrelschoppers onderuit. Er is best kans dat de politie daadwerkelijk eerlijker wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten