zaterdag 4 juli 2015

Baas in eigen buikZijn ze nou helemaal gek geworden? Eén of andere mysogene Stalinist heeft bedacht dat de Staat voortaan foetussen in vrouwenbuiken moet beschermen. Tegen onverantwoordelijke dames die het in hun hoofd halen om te drinken, roken of zelfs drugs te gebruiken. Kinderen verdienen de zorgzame bescherming van Vadertje Staat, volwassen vrouwen worden geacht zich als gezeglijke broedmachines te voegen naar de sentimentele kinderliefde van de stille meerderheid. Gesundes Volksempfinden. Chinese gedwongen abortus of Ierse strafvervolging wegens abortus is er niets bij. We gaan zevenmijlsstappen verder: de zwangere buik behoort niet langer toe aan een zelfstandige burger, een ‘mens’, maar aan een omhulsel dat zich wel gezond moet gedragen.
Niks zo levensgevaarlijk als goede bedoelingen. Sonja de PauwGerlings en de RSJ lopen over van goede bedoelingen ben ik bang. Wat hebben zij te maken met fundamentele rechten, vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking? Die arme hulpeloze kindertjes die levenslang dure zorg nodig hebben, dáár komt ze voor op. Ze zal heus niet iedere zwangere vrouw die eens een glaasje wijn drinkt, eens een sigaret rookt, voor de rechter sleuren. Verstandig, redelijk, terughoudend zal de overheid zijn.

Nog nooit van glijdende schalen of function creep gehoord zeker? Vandaag de coke-snuivende alcoholistische nicotineverslaafde tienermoeder, morgen de gezellige yup die een glas heft tijdens oud-en-nieuw, de bijstandsmoeder die het roken niet kan laten. En daarna? De vegetariër die te weinig proteïne eet? De dikzak die teveel tv kijkt? De fanatieke sporter die te vaak op haar buik valt?

Je kan een hoop schade aanrichten tijdens een zwangerschap. Een mens kan levenslang ernstige gevolgen dragen van onverantwoord gedrag van de moeder. Af en toe was dat te voorkomen geweest.
Je kan ook een hoop schade aanrichten aan rechtsstaat en vrijheid van burgers. Zelfs als dat domme verslaafde minderjarige onverantwoordelijke tienerzwangeren zijn. Door hen strafrechtelijk tot broedmachines te reduceren ontneem je hen hun laatste restje burgerschap, volwassen mens-zijn. Mevrouw De Pauw Gerlings, verzin maar een andere manier om die paar vrouwen die zo onvolwassen of liefdeloos zijn, of zo psychiatrisch hulpeloos, dat ze het niet eens op kunnen brengen om hun kind op de eerste plaats te stellen, toch te bewegen om met hun verslaving te stoppen. De Staat bevoegd te maken om in te grijpen in lichaam en gedrag van mensen zal de wereld niet beter maken. Ook niet voor die lieve kindertjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten