zondag 17 november 2024

Klíma, Rechter tussen twee vuren

Dictatuur kent vele varianten maar het ontmenselijkt altijd. Het ontneemt mensen hun autonomie en hun solidaire moraliteit. Niet-autonome, immorele figuren zijn eigenlijk geen mensen meer, in ieder geval geen mensen met menselijke waardigheid. Of het nou een Joods jongetje in Theresiastad is, een echtgenoot van een kwezelige romantica of een rechter in een systeem zonder recht: wie geen vrijheid heeft verliest verantwoordelijkheid en dus waardigheid.

Adam probeert alsnog verantwoordelijkheid te nemen en zichzelf te redden. Maar daarvoor moet hij afstand nemen van het communistische systeem waarvoor hij medeverantwoordelijk is. Het enige ideaal waarin hij echt geloofd heeft blijkt een grote leugen, net als zijn huwelijk en zijn beroep. Hij probeert te vluchten in een affaire maar ook dat krijgt hij als een leugen naar zijn hoofd geslingerd. Zijn broer maakt duidelijk dat vluchten naar het buitenland ook al geen soelaas biedt. Adam hervindt zichzelf in het loslaten van ieder verlangen, ieder oordeel, maar dat betekent wel dat hij alleen is.

Ik leer van deze mooie roman hoe nauw moraliteit en solidariteit met elkaar verbonden zijn. Hoe morele overtuigingen per definitie sociale idealen zijn. En hoe elk intermenselijk begrip tot interpretaties, misverstanden en misbruik kan leiden, of het nou gaat om het algemeen belang of om de waarde van een gezin. Klima biedt geen oplossing maar hij laat wel zien hoe heilloos opportunisme of onderwerping is.

1 opmerking:

  1. In het kader van kort en bondig: Ik ben het volledig eens met jouw laatste alinea en zie het als een pleidooi voor het opheffen van de MC, sorry, Multiculturele samenleving. We strijden aan dezelfde kant!

    BeantwoordenVerwijderen