dinsdag 16 april 2019

Democratie, rechtsstaat en bestuur


Wie over de staatsinrichting denkt, denkt doorgaans over democratie en rechtsstaat en over de relatie tussen die twee concepten. Over bestuur gaat het zelden, misschien omdat besturen minder verheven is, minder een kwestie van politieke theorie. Maar de drie concepten hangen wel erg samen en een goeie staatsinrichting optimaliseert de relatie tussen die drie.
Zou je een doorgeschoten democratie zonder rechtsstaat en zonder mogelijkheden om te besturen hebben, dan krijg je dictatuur van de meerderheid. Populisme dat uiteindelijk alleen tot totalitarisme kan leiden omdat er onbelemmerde druk tot homogenisering ontstaat. Iedereen moet zich voegen naar de ‘wil van het volk’ en afwijkingen zijn niet legitiem. Ergens anders over denken dan de meerderheid wordt een kwestie van volksverraad.
Een doorgeschoten rechtsstaat zonder matigend bestuur en zonder relativering door burgers zou kunnen leiden tot regelfetisjisme. Een dictatuur van de wet zonder oog voor redelijkheid, billijkheid en de bijzondere omstandigheden van individuele gevallen. Als mensen zich moeten gaan voegen naar systemen verdwijnt menselijkheid en moraal. De dimensie goed – slecht, de dimensie van rechtvaardigheid, gaat verloren als het er alleen nog maar toe doet of een regel is nageleefd, een norm gehaald.
En doorgeschoten bestuur is technocratie, onverantwoord en onnavolgbaar. Een overheid van goeie bedoelingen met een maakbaarheidsillusie slaat regelmatig de plank mis. Als onderzoekers de belangrijkste beleidsbepalers zijn en als overleg en compromis de enige methoden voor verandering zijn, wordt politiek een strijd om het gelijk. De waarheid vastgesteld door commissies. Oppositie is vooral dom en wordt eenvoudig genegeerd.
Ik denk dat het gewicht in Nederland al decennia aan de bestuurskant hangt. Dat zou wel eens de woede over een elite kunnen verklaren. Wil je besturen dan is een elite nodig. Maar grote groepen burgers zijn het bestuur zat. Zij willen meer democratie. Met alle risico’s van dien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten