woensdag 24 december 2014

Betalen voor je eigen straf



“De vervuiler betaalt” was onze leuze na decennia waarin bedrijven grote winsten konden maken door veiligheidsrisico’s en milieuvervuiling af te wentelen op anderen. Economen hadden een grote blinde vlek voor ‘externe’ kosten en effecten, en het schuim moest op de beken staan, hele bossen moesten verzuurd ontbladeren, voordat er democratische meerderheden belangstelling kregen voor het collectieve goed van een schoon milieu. De puzzel van ogenschijnlijk strijdige belangen van werkgelegenheid en winst in een vrije markteconomie, en van bescherming van de natuur, kon mooi worden opgelost door de natuurbelangen in die markteconomie te integreren: de vervuiler betaalt. Het prijsmechanisme, vraag en aanbod en druk op innovatie kunnen uitstekend werken als vervuiling een kostenpost in de productie is en als producenten zulke kosten doorberekenen aan consumenten, in plaats van werknemers.

Zoals wel meer progressieve, sociale, ideeën kan ook dit principe worden geperverteerd en omgedraaid in een manier om zwakkeren bescherming te ontzeggen, burgers hun rechten te ontnemen en repressie door de staat te versterken.
In België schijnt het gebruikelijk te zijn dat terugkerende buitenlanders die eerder – tegen hun zin, met dwang – het land zijn uitgezet, geacht worden de rekening te betalen voor die uitzetting. Inclusief de kosten van verblijf in een uitzetcentrum. In Nederland wordt al een paar jaar gezonnen op mogelijkheden om veroordeelden te laten opdraaien voor de kosten van hun detentie. Om verkeersboetes te betalen moet je ook even de administratiekosten voldoen. De vervuiler, de crimineel, de overtreder, betaalt! Had ie maar geen misdrijf moeten plegen, had ie maar niet zonder visum naar ons land moeten komen. Het kost de samenleving, de belastingbetalers, hopen geld om zich te weren tegen criminelen en illegalen tenslotte.

Een groot verschil met het vervuiler betaaltprincipe is dat de mensen waar het om gaat weliswaar wetten overtreden, maar ze maken geen winst.
Om hen terug in het gareel te dwingen, om de wet te handhaven, beschikt de staat over zwaardmacht: de overheid kan macht, geweld en dwang inzetten tegen burgers die zich niet voegen naar de wensen van de democratische meerderheid. Dat plaatst die deviante burgers niet buiten de orde, ze blijven burgers met alle daaraan verbonden rechten. De dwang die de overheid tegen hen uitoefent, door ze op te sluiten of het land uit te zetten, richt zich heel precies op het handhaven van specifieke wetten, niet op het geheel buiten de samenleving plaatsen van de mensen waar het om gaat.

Door individuele burgers de kosten te laten dragen voor handhavingsacties die gericht zijn tegen hun wetsovertreding, ontken je aan de ene kant dat wetshandhaving een collectief goed is waarvan de kosten door de samenleving als geheel gedragen moeten worden, en aan de andere kant doe je net alsof die specifieke burgers niet bij het collectief horen.
De vervuiler betaalt is een fantastisch principe als het gaat om de bescherming van collectieve belangen tegen de winstbelangen van individuele bedrijven. Maar pogingen om alle kosten van gedrag dat door de meerderheid als onwenselijk wordt beschouwd, te verhalen op individuen, ontkennen het idee van een samenleving met collectieve belangen en dus ook collectieve kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten