Mensen verdienen de hemel door rechtvaardig te zijn. De hemel figureert niet in de behoeftepiramide van Maslow, toch lijkt het mij de diepste behoefte van mensen aangezien het om de eeuwigheid gaat. We willen onszelf open aan kunnen kijken in de spiegel, we willen weten dat we het goede doen en integer zijn. Niets is zo akelig als beseffen dat je hypocriet of gemeen bent, dat je liegt voor eigen gewin of anderen kwaad berokkent met slechte bedoelingen. De hel is waar je je schuldig weet. Nooit wil je de oorzaak zijn van andermans leed.
Maar dat zijn we wel, dagelijks, collectief, kennelijk onvermijdelijk. Op facebook gaat een foto rond van een huilend inheemsenhoofd. Er is hem net te verstaan gegeven dat zijn volk, zijn buurvolken, zijn leefwereld en alles waar zij voor staan, weggevaagd zullen worden. Er komt een stuwmeer, zodat moderne mensen electriciteit krijgen voor productie, airconditioning, computers en fietslampjes. Jammer dan voor diegenen die nog in het stenen tijdperk leefden, wie niet mee komt gaat eraan. Als inheemsen niet willen dansen voor toeristen hebben ze geen waarde in onze maatschappij. En zonder waarde hebben ze geen stem.
Wij, de schuldigen, mailen elkaar de foto en delen ons afgrijzen. Over internet. Dat electriciteit kost. Die wordt opgewekt ten koste van het paradijs van inheemse volkeren. We komen niet in de hemel.
maandag 30 januari 2012
maandag 16 januari 2012
Oscar Wilde, The happy prince and other stories
Schattige sprookjes, moraal met een knipoog, humoristisch genoeg om het aantrekkelijk voor volwassenen te maken.
woensdag 11 januari 2012
Somerset Maugham, Cakes and ale
Enorm ouderwets natuurlijk, en daardoor heeft het boekje sowieso hoge curiositeitswaarde. Bovendien is het geschreven met een vette knipoog, dat is leuk om te lezen. Pas op de laatste pagina’s werd ik zelfs een beetje enthousiast: ik ben Rosie en ik wist niet dat er mensen een eeuw geleden konden zijn die Rosie met liefde en begrip zouden kunnen beschrijven.
woensdag 4 januari 2012
Wilbur Smith, Eagle in the sky
Wat een stom boek. Een boek voor machomannen die nauwelijks kunnen lezen, kinderachtige stoerigheid, een totaal gebrek aan psychologisch of sociaal of filosofisch inzicht, ongelooflijke niksigheid. Een boek als een Hollywood actiefilm, saai tot het einde. Ontploffingen, jongen ontmoet meisje, nog meer ontploffingen en geschiet, klaar. M’n eigen stomme schuld dat ik zoiets koop maar ja het was in de aanbieding.
Abonneren op:
Posts (Atom)