dinsdag 1 december 2009

politietop

De politietop komt bij elkaar om te bespreken hoe het gezag herwonnen kan worden. Nog even los van de vraag of het echt wel zo slecht gesteld is met het gezag van de politie, lijkt het mij nogal simpel. Wees professioneel, geef het goede voorbeeld en vooral: wees onkreukbaar.

De politie lijkt me behoorlijk professioneel. Als je ze in actie ziet, of leest over politie-optreden, ziet het er naar uit dat agenten heel goed weten wat ze doen. Dat er zo weinig boeven gevangen worden, nog erger, dat er koeien van fouten worden gemaakt waardoor boeven vrijuit gaan, dat is niet aan de politie te wijten maar aan het OM. Toch?

Met het goede voorbeeld gaat het wat minder. Niet alleen vallen politieagenten erg op als slechte verkeersdeelnemers, ze schijnen ook flink wat ongelukken te veroorzaken. In het verkeer zijn ze wel erg zichtbaar, dus dáár zou het voorbeeldgedrag moeten worden vertoond.

Nou slaat dat allemaal op de dienders, het ‘blauw op straat’. Maar de krantenkoppen van de afgelopen week gingen over de top, de dames en heren die bij elkaar zitten om te bespreken hoe het gezag hersteld kan worden. De mensen die zich als bankdirecteuren gedragen, voor wie integriteit betekent dat ze niet gepakt worden.
Als je zo opzichtig naar geld graait, zo het onderste dubbeltje uit de kan haalt, dan werk je blijkbaar niet bij de politie omdat je meent een bijdrage aan de maatschappij te kunnen leveren. De hebzucht maakt duidelijk dat het gaat om carrière, persoonlijk gewin. De politietoppers worden niet gemotiveerd door het publiek belang, maar door luxe en status. Ze kunnen zich, net als bankdirecteuren, verschuilen achter de regels, en zich laten kennen als hypercalculerende slimmerikken. Dat zijn geen toppers, dat zijn hebberds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten