zondag 29 november 2009

klimaat

Er is een hoop opwinding over de gehackte emails van klimaatwetenschappers, want die zouden aantonen dat het klimaat niet zo vreselijk erg onder onze activiteiten lijdt en daardoor zou de internationale conferentie in Kopenhagen niet tot harde afspraken leiden. Bizar, alsof de mensheid pas verantwoordelijk wordt voor de aarde als wetenschappers uitgevochten helpen welke grafieken kloppen.
Fatsoenlijk met de aarde omgaan is een morele kwestie, geen rekenkundige. Het is natuurlijk heel verstandig om uit voorzorg te proberen geen onomkeerbare schade aan te richten, en het is best pijnlijk voor de welvarenden onder ons om iets van onze rijkdom af te moeten staan.
Als klein kind leerden we eerlijk delen. Dàt blijft de fundamentele reden om de kosten van de welvaart niet af te wentelen op arme landen waarin arme mensen wonen.

Behalve die fundamentele reden, is er ook nog de pragmatische. Milieu verpesten is zonde, want een schoon milieu is de basis van welvaart. Water, gezondheid, geluk, voedsel, grondstoffen, energie, diversiteit, recreatie, het hangt allemaal van de aarde, van de natuur, af. Als we dat opmaken, kapotmaken en vervuilen geldt op = op. Dat is een zonde in de religieuze zin, het is het kapot maken van het leven. En het is zonde in economische zin, verspilling. Een beetje zorgvuldiger en zuiniger met de natuur omgaan kan makkelijk, en levert nu en in de verre toekomst veel meer op dan alles in één keer verbrassen.

Wij leven als de vetzak die eerst z’n geld uitgeeft aan veel eten, dan z’n geld uitgeeft aan fitness, en die uiteindelijk dan toch dure dokters nodig heeft om een eind aan het onvermijdelijke lijden te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten